Čo sú fulfillment služby a prečo ich využíva stále viac e-shopov? - Shoptet Blog (2024)

Domov » Podnikanie » Čo sú fulfillment služby a prečo ich využíva stále viac e-shopov?

24. 5. 2021

Matej Klamo

Podnikanie

Služieb, ktoré majú prevádzkovateľom e-shopov uľahčovať život aumožňovať ďalší rozvoj, je stále viac apatrí medzi ne aj fulfillment. Prezradíme vám, čo sa za týmto označením skrýva atiež, čo všetko brať do úvahy pri výbere poskytovateľa fulfillment služieb.

Čo je to fulfillment pre e-shopy?

Túto tému nemôžeme začať nijak inak, ako základnou otázkou, čo všetko je súčasťou fulfillment služieb? Doteraz neexistuje všeobecne ustálený slovenský výraz, ktorý by dostatočne vystihoval tento typ služby apreto budeme používať jeho anglické, resp. medzinárodné označenie. Fulfillment môžeme teda zjednodušene vysvetliť, ako službu, ktorá sa vám kompletne postará oskladovanie alogistiku tovaru.

Vrámci komplexných fulfillment služieb teda môžete počítať stým, že ich poskytovateľ od vás prevezme tovar, ktorý bude nielen skladovať, ale aj baliť podľa objednávok vo vašom e-shope anásledne aj odosielať. Znamená to teda, že vy ako prevádzkovateľ e-shopu budete mať tovar umiestnený vzdieľanom sklade ajeho odoslanie bude mať na starosti poskytovateľ fulfillment služieb.

Ako prevádzkovateľovi e-shopu vám teda odpadnú starosti snaskladňovaním tovaru, jeho triedením, balením atakisto aj snásledným odosielaním. Vyhnete sa tak komunikácií skuriérmi, dlhým radom na pošte arovnako tak si už nebudete musieť robiť starosti sodvážaním balíkov niekam do depa alebo na odberné miesta. Fulfillment teda môžeme označiť za kompletný outsourcing logistiky.

Čo sú fulfillment služby a prečo ich využíva stále viac e-shopov? - Shoptet Blog (2)

Aké sú výhody využívania fulfillment služieb?

Ušetríte si množstvo času – najdôležitejšiu výhodu fulfillmentu sme načrtli už vyššie. Je ním predovšetkým časová úspora. Balenie zásielok aich následné odosielanie tovaru cez jednotlivých prepravcov môže aj menším e-shopom zaberať množstvo času. Navyše ide orutinnú acelkom nezáživnú prácu, ktorá odvádza vašu pozornosť od dôležitejších vecí.

Úspora nákladov na skladovanie – postaviť si vlastný sklad nie je vôbec jednoduchou aani lacnou záležitosťou. Okrem toho, že potrebujete dostatok miesta, investovať budete musieť aj do vybavenia ako sú regály, baliace zariadenia asystémy evidencie tovaru. Kým predávate pár položiek, sklad môžete mať aj doma, ak to ale se-shopom myslíte vážne, skôr či neskôr budete musieť zabezpečiť poriadne skladovanie.

Priestorová apersonálna úspora – ako sme už spomenuli, pár položiek sa dá uskladniť aj vdoma alebo garáži. Ak bude váš e-shop rásť, tieto priestory vám veľmi rýchlo budú malé. Rovnako to platí aj opracovnej sile. Pár balíčkov denne zvládnete určite zabaliť aodoslať aj svojpomocne, no keď budete mať desiatky až stovky objednávok denne, nebude možné zvládnuť logistiku bez zamestnancov. Apersonálne náklady rozhodne nie sú nízke.

Menej starostí svratkami areklamáciami – niektorí poskytovatelia fulfillment služieb ponúkajú tzv. reverzný fulfillment. Znamená to, že vratky areklamácie neprichádzajú kvám, ale rovno do skladu aposkytovateľ na základe vášho pokynu môže napríklad odoslať zákazníkovi tovar na výmenu, prípadne reklamovaný tovar poslať priamo kvám na posúdenie.

Pre ktoré e-shopy sú fulfillment služby vhodné?

Fulfillment služby sú vo všeobecnosti vhodné pre každý e-shop, ktorý nemá dostatok priestoru či financií na prevádzku vlastného skladu achce všetky logistické služby outsourcovať. Nedá sa preto povedať, že fulfillment je vhodný iba pre väčšie či menšie e-shopy. Odbremenenie od starostí slogistikou predstavuje pre každého prevádzkovateľa e-shopu obrovskú časovú úsporu, čo znamená, že ušetrený čas môžete venovať ďalšiemu rozvoju vášho podnikania.

Ak ste iba vsamotných začiatkoch, vyskúšajte si logistiku najprv vo vlastnej réžii aveľmi rýchlo uvidíte, aké sú vaše potreby. Fulfillment vsúčasnosti využívajú ako malé e-shopy, tak aj stredné či veľké e-shopy smedzinárodným pôsobením. Poskytovatelia týchto služieb navyše ceny aj celkový spôsob spolupráce individuálne prispôsobujú konkrétnemu e-shopu.

Čo sú fulfillment služby a prečo ich využíva stále viac e-shopov? - Shoptet Blog (3)

Ako si vybrať fulfillment poskytovateľa?

Ak sa rozhodnete prenechať logistiku vášho e-shopu na poskytovateľa fulfillment služieb, jeho výber by ste mali dôkladne zvážiť. Na takúto zodpovednú úlohu si treba vybrať partnera, ktorý bude spoľahlivý, rýchly atransparentný. Zveriť niekomu tovar za tisíce eur nie je jednoduché atak to musí byť poskytovateľ, ktorý sa postará oriadne uskladnenie, balenie atiež rýchle odosielanie.

Ztohto pohľadu je najlepšie, ak sú fulfillment služby „šité na mieru“ konkrétnemu e-shopu. Nielenže tak môžete získať najlepšiu cenu, ale aj ďalšie dodatočné podmienky, ktoré budú zohľadňovať veľkosť vášho e-shopu, hodnotu tovaru atiež zložitosť balenia jednotlivých objednávok. Pri výbere fulfillment poskytovateľa je potrebné zohľadniť veľa faktorov – typ predávaného tovaru, počet objednávok za mesiac, spôsob fungovania e-shopu, kontrola položiek tovaru a zložitosť balenia jednotlivých objednávok.

Vybrať si budete môcť tzv. skladový layout – teda skladovací priestor, ktorý bude pre váš e-shop kdispozícii sohľadom na tvar, veľkosť ahmotnosť. Ak predávate napríklad stavebný materiál, nároky na skladovanie budú určite väčšie ako vprípade predaja oblečenia. Zároveň bude rozdielna aj cena za poskytované fulfillment služby. Tá sa bude odlišovať aj sohľadom na to, aké dodatočné služby si objednáte – napríklad spomínaný reverzný fulfillment.

Abude to fungovať?

Na záver sme pre vás pripravili niekoľko odporúčaní. Ak si budete vyberať fulfillment pre e-shop, orientujte sa skôr na poskytovateľov, ktorí ponúkajú platbu za využívanú skladovanú plochu azároveň tých, ktorí ponúkajú prehľadné používateľské prostredie. Skúste osloviť viacerých poskytovateľov anechať si vypracovať individuálnu cenovú ponuku.

Prečo je dôležité prehľadné používateľské prostredie? Tým, že začnete využívať fulfillment služby neznamená, že sa úplne vzdávate kontroly nad skladom aodosielaním objednávok. Práve prehľadný apravidelne aktualizovaný systém poskytovateľa bude zárukou, že nad skladovaným aodosielaným tovarom nestratíte kontrolu. Vtejto súvislosti je veľmi užitočné, ak je váš e-shop so systémom poskytovateľa fulfillment služieb možné prepojiť. Tým pádom stačí len každú objednávku „odoslať do skladu“ anásledne sa už personál fulfillment poskytovateľa postará okompletnú logistiku. Ak budete mať dobre nastavenú spoluprácu sposkytovateľom, jednoduchšie to už ani nemôže byť.

Prenájom e-shopu

Tvorba e-shopu

E-shop na mieru

E-shop zadarmo

'; } } if (notices !== '') { noticeHolder = document.createElement('div'); noticeHolder.setAttribute("id", "shp_footer-notice"); noticeHolder.innerHTML = notices; document.body.appendChild(noticeHolder); setTimeout(function() { fadeOutAndRemove("shp_footer-notice"); }, 3000); removeRequests(requestTypes); } function decodeUrlParameter(str) { return decodeURIComponent((str+'').replace(/\+/g, '%20')); } function escapeHTML(html) { return document.createElement('div').appendChild(document.createTextNode(html)).parentNode.innerHTML; } function getRequests() { var s1 = location.search.substring(1, location.search.length).split('&'), r = {}, s2, i; for (i = 0; i < s1.length; i += 1) { s2 = s1[i].split('='); try { r[decodeURIComponent(s2[0]).toLowerCase()] = decodeUrlParameter(s2[1]); } catch(e) { console.error(e); } } return r; } function removeRequests(requestTypes) { var s1 = location.search.substring(1, location.search.length).split('&'), r = {}, s2, i, pre; for (i = 0; i < s1.length; i += 1) { if(i > 0) { pre = '&'; } else { pre = ''; } s2 = s1[i].split('='); r[s2[0]] = pre + s1[i]; } var locationSearchString = location.search; for (i = 0; i < requestTypes.length; i++) { locationSearchString = locationSearchString.replace(r[requestTypes[i]], ""); } if (locationSearchString == '?') { locationSearchString = ''; } var baseUrl = [location.protocol, '//', location.host, location.pathname].join(''); window.history.replaceState({}, "", baseUrl + locationSearchString); } /* !DISPLAY NOTICE MESSAGE IF ANY */ function fadeOutAndRemove(elementID) { var fadeTarget = document.getElementById(elementID); var fadeEffect = setInterval(function () { if (!fadeTarget.style.opacity) { fadeTarget.style.opacity = 1; } if (fadeTarget.style.opacity < 0.1) { clearInterval(fadeEffect); } else { fadeTarget.style.opacity -= 0.1; } }, 100); setTimeout(function() { var deleteTarget = document.getElementById(elementID); deleteTarget.parentNode.removeChild(deleteTarget); }, 2000); } function setGoogleAnalyticsClientId(input) { if (window.location.hostname.indexOf('shoptet.') === -1 || typeof ga !== 'function' || !input ) { return; } ga.getAll().forEach(function(tracker) { var clientId = tracker.get('clientId'); if (clientId) { input.value = clientId; } }); } })();

Čo sú fulfillment služby a prečo ich využíva stále viac e-shopov? - Shoptet Blog (2024)

References

Top Articles
A Quiet Place: Tag Eins (2024)
Sans un bruit: jour 1
Po Box 7250 Sioux Falls Sd
123 Movies Black Adam
Pitt Authorized User
Alpha Kenny Buddy - Songs, Events and Music Stats | Viberate.com
Roblox Developers’ Journal
Nordstrom Rack Glendale Photos
Delectable Birthday Dyes
2021 Tesla Model 3 Standard Range Pl electric for sale - Portland, OR - craigslist
Lima Crime Stoppers
2024 Non-Homestead Millage - Clarkston Community Schools
6th gen chevy camaro forumCamaro ZL1 Z28 SS LT Camaro forums, news, blog, reviews, wallpapers, pricing – Camaro5.com
How to find cash from balance sheet?
Christina Khalil Forum
Truth Of God Schedule 2023
Download Center | Habasit
Check From Po Box 1111 Charlotte Nc 28201
Craigslist Maui Garage Sale
Yard Goats Score
Uconn Health Outlook
Rufus Benton "Bent" Moulds Jr. Obituary 2024 - Webb & Stephens Funeral Homes
Craigslist Lewes Delaware
Woodmont Place At Palmer Resident Portal
Two Babies One Fox Full Comic Pdf
Dtm Urban Dictionary
Cal State Fullerton Titan Online
Umn Biology
Play It Again Sports Forsyth Photos
Myaci Benefits Albertsons
Ghid depunere declarație unică
Dreamcargiveaways
M3Gan Showtimes Near Cinemark North Hills And Xd
Instafeet Login
Pawn Shop Open Now
Mckinley rugzak - Mode accessoires kopen? Ruime keuze
Lyca Shop Near Me
Сталь aisi 310s российский аналог
Samantha Lyne Wikipedia
Conan Exiles Armor Flexibility Kit
Leland Nc Craigslist
Chase Bank Zip Code
'The Nun II' Ending Explained: Does the Immortal Valak Die This Time?
All Weapon Perks and Status Effects - Conan Exiles | Game...
White County
Florida Lottery Powerball Double Play
Dontrell Nelson - 2016 - Football - University of Memphis Athletics
Michaelangelo's Monkey Junction
Craigslist Monterrey Ca
Service Changes and Self-Service Options
Att Corporate Store Location
Pauline Frommer's Paris 2007 (Pauline Frommer Guides) - SILO.PUB
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 5500

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.